Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES MOZGÓ KÉPEK

                                                                                                                                                               

                                                                               

ANIMÁLT GIFEK   

VEGYES MOZGÓ KÉPEK, GIFFEK

                                                                                                      

Az animált gif képekről

Ezek a képek mindig kis méretűek, kevés színt tartalmaznak, és külön szerkesztőprogrammal készíthetőek. Legkevesebb két különböző mozgásfázis gyors egymást követő lejátszása kell ahhoz, hogy a gif képet mozogni lássuk. (innen az animált jelző). Az igazán szép gif képek ennél több mozgásfázist  ábrázolnak. Lehetséges flash videóból is animált gif képet készíteni.

A gyűjtemény darabjai egyszerűen elmenthetők. Akár a képre, akár a fájlnévre kattintva  jobb egérgombbal , majd válasszuk a kép mentését másként. Figyeljünk oda, hová történt a mentés, különben nem fogjuk egykönnyen megtalálni saját anyagaink között. Ellenőrizzük a mentéskor a fájl típusát is, ugyanis csak a gif képtípustól várhatjuk, hogy mozogjon. Amennyiben mégsem mozog a számítógépről megnyitott gif kép, ennek egyszerű oka van, amely könnyen kiküszöbölhető: az alkalmazott képnézegető programunk a ludas ebben. Minden windows-os operációs rendszert futtató gépen megtalálható a Microsoft Photo Editor és a Windows Kép- és Faxnézegető program egyaránt. Előbbi nem képes a gif képeket mozgásban ábrázolni - az utóbbi program igen. Változtassunk  tehát az alapértelmezett képnézegető alkalmazáson! A dokumentumok mappán belül kattintsunk egyet jobb egérrel egy bármilyen gif fájl nevére, majd bal egérgombbal válasszuk ki a Társítás parancsot. Ekkor felkínálja a rendelkezésre álló programokat, amelyek használhatók képek megtekintésére, szerkesztésére. Egyelőre ne válasszunk a listából, hanem menjünk tovább a Program választása... almenübe. Itt ugyanis már nemcsak a megfelelő program választására nyílik lehetőségünk - Windows kép- és faxnézegető - hanem beállíthatjuk azt is, hogy a számítógép MINDEN gif képet ezzel az alkalmazással nyisson ezután meg. Ennek érdekében tegyünk egy pipát a felsorolt programok alatt a fenti cél érdekében.

Vannak elektronikus levélként elmentett csoportos gif képek is a lista elején. Ezeknek egyes képeit külön-külön nem lehet gif képként menteni, viszont továbbíthatók levelezésben együttesen. Így megmarad a mozgásuk. Egyesével azonban csak bitképként menthetők, (bmp fájl) amelyek sajnos már nem fognak mozogni. A többi kép gond nélkül menthető gifként.