Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NAPTÁR

 

Kód

 

 


AndyWebdesign

 

 

 

 

Naptár története

 

 

 

Mohammed naptára

A régi arab nép állattenyésztéssel és kereskedéssel foglalkozott, tehát nem volt élete olyan szorosan az évszakokhoz kötve, mint a földművelőké. Ehhez még azt is hozzá lehet venni, hogy a régi arab törzsek mind a szubtropikus égöv alatt éltek, amelyben az évszakok nem válnak el olyan élesen, mint nálunk, a mérsékelt égövben. A 6. és 7. sz. fordulóján élt Mohammed, az iszlám vallás megalapítója nem tudott írni-olvasni, így kereskedőútjai során csak hallomásból értesült a naptár kérdéseiről.

Nem értette, mert nem érthette, miért kell időnként szökőhónapokat vagy szökőnapokat iktatni az évbe, ezért vallási vezetővé válása után megtiltotta ezeknek a rendkívüli időszakaszoknak a használatát. Elfogadta a természettől adott holdhónapokat, és kijelentette, hogy ezek száma csak 12 lehet. De – mint láttuk – 12 holdhónap csak kb. 354 nap, vagyis mintegy 11 nappal rövidebb a napévnél.

Ezért a mohamedánok évének minden hónapja évenként 11 nappal eltolódik, és átvándorol minden évszakon. Körülbelül 34 év múlva kerül vissza az újév a napévnek arra a helyére, ahol volt. Közben azonban csak 33 napév telt el. Minthogy a mai naptári évünk a napévvel azonos hosszúságúnak vehető, a szerintünk 33 éves mohamedán magát 34 évesnek mondja, mert rövidebb évekkel méri a korát, mint mi.

 

                     

 

 

Aktuális névnap weboldalara:Kód