RECEPTEK
babpörkölt
Hozzávalók:
75 dkg tarkabab
6 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só
2-3 pár virsli
A babot a főzés előtti napon beáztatjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük, mire megfő, alig legyen víz rajta. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 5 dkg zsírban megfonnyasztjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük egy csapott evőkanál pirospaprikával, és felöntjük 1-2 kanál vízzel. Fedő alatt pároljuk, szükség szerint még vizet öntünk alá, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul, majd lesütjük a zsírjára, a megfőtt babba keverjük és összeforraljuk. A virsliket megmossuk, karikákra vágjuk, és a félretett 1 dkg zsírban átforrósítjuk. A kész babpörkölt tetejére tálaljuk.
fasirtos burgonya
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
25 dkg darálthús
1 zsemle
1 tojás
10 dkg reszelt vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
15 dkg zsír
pirospaprika, őrölt bors, só
A darált húst, a beáztatott, jól kinyomkodott zsemlét a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, zsíron kissé átforgatjuk. A burgonyát meghámozzuk, és vastag karikákra vágva megfőzzük. Egy tűzálló tál alját kissé megzsírozzuk, lerakjuk a burgonyákat, mindegyikre egy halom darált húst teszünk, rá pedig egy kávéskanál tejfölt. Pirosra sütjük.
cukkinis sült spagetti
Hozzávalók:
40 dkg spagetti
30 dkg cukkini
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
só, bors
2 ek vaj
10 dkg sajt
kevés olaj
A spagettit sós vízben puhára főzzük. A cukkinit megpucoljuk és hosszúkás csíkokra vágjuk. Kevés olajon puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tejfölt, sót és borsót.
Hozzákeverjük a kifőtt tésztát és az egészet kivajazott, tűzálló tálba tesszük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
zöldspárga baconba tekerve balzsamecetesen, friss salátával
Hozzávalók:
1 kg zöldspárga
30 dkg szeletelt bacon
4 dl balzsamecet
1 csokor retek
1 db jégsaláta
1 db sárgarépa
2 db paradicsom
olaj, vaj
4-5db spárgát szorosan baconba tekerjük, majd forró olajon minden oldalát megsütjük. Mielőtt pirosodni kezd a bacon ráöntjük a balzsamecetet. Miután kivettük a spárgákat a balzsamecetbe beleteszünk egy evőkanál vajat, hagyjuk elolvadni, majd sózzuk.
Közben elkészítjük a salátát: a jégsalátát, sárgarépát felcsíkozzuk, a paradicsomot, retket cikkekre vágjuk. Összekeverjük és a kihűlt balzsamecetes öntettel meglocsoljuk, a baconba tekert spárgával együtt fogyasztjuk.
sáfrányos halleves tenger gyümölcseivel
Hozzávalók:
50 dkg tenger gyümölcsei keverék
1 szál póréhagyma
2 db paradicsom
só, sáfrányos szeklice
50 dkg tengeri halaprólék
1 vöröshagyma
1 citrom
2 db babérlevél
fekete bors, só
Az alaplevet készítünk: a tengeri halaprólék, a vöröshagyma, a citrom, a babérlevél, só, kömény hozzáadásával. Az egészet nagyon puhára főzzük./szétfőzzük/.Az alaplevet leszűrjük,utána felforraljuk majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot, a szeklicét, a karikára vágott póréhagymát és a megmosott tenger gyümölcseit.
Összeforraljuk, és ízlés szerint citrommal, sóval ízesítjük, petrezselyemzölddel díszítjük.
jókai bableves, füstölt csülökkel és debrecenivel
Hozzávalók:
60 dkg sertéscsülök
20 db szárazbab
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db kicsi zeller
5 g zsíradék
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 pár debreceni
5 dkg liszt
1 dl tejföl
só, fűszerpaprika
őrölt kömény
A babot előző este beáztatjuk. A csülköt hideg vízben megmossuk, és a babbal a zöldségekkel együtt feltesszük főzni. Amikor megfőtt kivesszük a zöldségeket, a csülköt kicsontozzuk és félretesszük.
Rántást készítünk a zsiradékból, lisztből, pirospaprikából és a zúzott fokhagymából, hideg vízzel felengedjük, sóval, köménnyel ízesítjük. A debrecenit felkarikázzuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk, és a forrásban lévő leveshez adjuk, újraforraljuk. A félretett csülköt kockára vágjuk és tálalás előtt a tányérba tesszük, rámerjük a forró levest, és tejföllel díszítjük.
zöldségtál-wok-ban
30 dkg paraj
10 dkg zöldbab
2 újhagyma
15 dkg brokkoli
1 közepes húsú paprika
2 evőkanál olaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 evőkanál szezámolaj,
2 teáskanál szójaszósz
Elkészítés:
A parajt megmossuk, vastag szárát levágjuk, a leveleit széles csíkokra vágjuk. A zöldbabot és az újhagymát ferdén 5 cm-es darabokra vágjuk. A brokkolit kis rózsákra, a paprika húsát mintegy 2, 5 cm-re vágjuk.
Wokban vagy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, közepes lángon állandóan kevergetve fél percig pirítjuk. Beletesszük a babot, az újhagymát és a brokkolit, kevergetve pirítjuk 3 percig. Beletesszük a paprikát, és 2 percig pirítjuk kevergetve. Hozzáadjuk a bok choyt, és további 1 percig pirítjuk. Jól belekeverjük a szezámolajat és a szójaszószt. Tálalótálra tesszük, azonnal tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.
mini tortácska
Hozzávalók:
3 egész tojás
poralapú édesítő (Glukogon)
1 ek. cukormentes kakaópor
1/4 tasak sütőpor
3 ek. szójatejpor (bioboltokban kapható)
Elkészítése:
A 3 tojást és az édesítőt jó habosra kikeverem (4-5perc).
Külön tálba összekeverem a szójatejport, a kakaóport és a sütőport. Összevegyítem a kettőt és kizsírozott tortaformába öntöm. 150 fokon 15-20 percig sütöm. Mikor megsült (kb. 1 centisre emelkedik meg) kettévágom, az egyik felét megkenem diabetikus lekvárral, vagy cukormentes kakaóból és tejszínből gyártott csokikrémmel, majd összeborítom.
tavaszi vitaminsaláta
Hozzávalók:
40 dkg fejes saláta
3 sárgarépa
1 cs. retek
5 dkg búzacsíra
citrom, mustár, édesítőszer, só
A megtisztított sárgarépát és retket vékonyan felkarikázzuk, enyhén megsózzuk, szűrt citromlével meglocsoljuk. A fejes salátát kockára vágjuk, de néhány levelet egészben hagyunk.A mustárt és az édesítőszert elkeverjük, és megforgatjuk benne az előkészített nyersanyagokat, hozzáadjuk a búzacsírát, majd salátalevéllel kibélelt tálba halmozzuk.
burgonyás lángos
Hozzávalók:
20 dkg burgonya
4 dl tej
1 cs. szárított élesztő
2 ek. cukor
40 dkg finomliszt
1 tk. só
1/2 dl olaj
olaj a sütéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és langyosan áttörjük. Közben a tejet felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, az áttört burgonyát, némi olajat és a sót. Alaposan összedolgozzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. Lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A tésztából egy darabot leszakítunk, kerekre húzzuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.