Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÁRKÁNYOK

SÁRKÁNYOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sárkány-emblémák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  SÁRKÁNYOK  2

 

 

 

Sárkányok a legtöbb nép mondavilágában szerepelnek, többnyire szörnyetegként ábrázolva. Az időszámításunk előtti évezredektől egészen a középkorig találhatunk történetekben felbukkanó sárkányszerű lényeket. Testük pikkelyes - némi hasonlóságot mutat a krokodilokéval vagy épp a kígyókéval - farkuk hosszú, kacskaringós, gyakran nyílhegyben végződő. 

A kínai kultúrában már időszámításunk előtt tízezer évvel megjelentek. Mennybéli lénynek tartják, aki láthatatlanná tud válni. Annyira tisztelik, hogy minden évben hatalmas ünnepséget rendeznek a tiszteletére. (A kínai horoszkóp egyik jegye is a Sárkány.)

 

 

 

 

 

 

Megjelentek az egyiptomi, a sumér, a hettita, majd a skandináv mitológiában is.

Nyugaton leginkább a brit mondavilágból származó sárkány ismert. Többnyire valamit védő alakokként szerepeltek: barlangokat, szüzeket, szent kutakat vagy kincseket őriztek. Gyakran "féregként" emlegetik őket. Sokszor a hősiesség jelképe volt egy-egy sárkány legyőzése.

 

 

 

 

 

 

 

 

Valószínűleg keresztény hatásra nyilvánították később gonosz lénnyé. Rossz ómennek tartották a sárkányra utaló jelek megjelenését: balszerencsére, betegségre, halálra utaltak. A mesehős többnyire csak a sárkány szemébe nézve jön rá annak igazi mivoltára. Többnyire természetfeletti erővel rendelkezik, rosszindulatú.